L'altre dia navegant per Internet vaig arribar fins a esta noticia: http://exiliadosdeextremodu.foroactivo.net/t939-la-decapitan-por-informar-en-redes-sociales-nuevo-laredo
La vaig tindre que llegir unes quantes vegades abans d'entendre el que havia passat. Una ciberperiodista
havia sigut assessinada per publicar informacions i notícies relacionades amb el crimen organitzat a través de les reds socials.
Com vegem, l'evolució dels mitjans facilita l'accés a la informació y sobre tot a la seua publicació a través de diverses eines com poden ser les xarxes socials. L'altre dia varem parlar sobre la publicació d'informació a través del Twitter (enllaç) i en aquest cas i a partir de la desgraciada notícia de l'assessinat de "La nena de Laredo" parlarem sobre les xarxes socials i la seua facilitat per a ser utilitzades com a contenidors d'informacions.
El primer punt que m'agradaria destacar és la rapidesa per a publicar informació. No és necessari esperar a que s'edite el periòdic o al directe del teu programa, directament la informació passa a la red sense ningún filtre (al igual que passava amb els blocs).
A més les xarxes socials permeten dirigir-te directament al públic potencial, són ells els que t'agreguen per a poder seguir tot allò que dius, no cal buscar-los, ells et busquen a tú.
Si analitzem Facebook veurem com aquesta xarxa social es troba preparada per a que la informació arribe directament als teus contactes. Amb les millores incorporades recentment es pot elegir la quantitat d'informació que volen veure dels nostres contactes i decidir si subscriure's a totes les seues noves notificacions. Amb aquestes novetats es possible seguir al segon les informacions que van publicant els nostres contactes. Actualment ja són molts els que utilitzen aquesta xarxa social per a informar d'allò que està passant al món. Com a exemple més recent trobem al moviment 15M que des del seu facebook anava informant al minut de tot allò que ocurria durant les manifestacions del dissabte dia 15 d'Octubre.
També es important destacar la irrupció d'aquestes xarxes socials en els mitjans de comunicació tradicionals. A través d'aquestes noves eines els mitjans retransmeteixen cada actualització i noticia important que apareix a les seues webs. És una nova forma d'informar als seus usuaris d'allò que està passant o el que serà publicat al dia següent en els diaris. Amb la utilització de les xarxes socials els mitjans poden saber aproximadament la quantitat de seguidors reals que tenen i a més, intentar aconseguir-ne de nous.
Les promocions i els concursos també són molt freqüents per tal d'aconsegir nous subscriptors que rebràn la informació publicada pel mitjà. És una nova forma de màrqueting molt efectiva, si vols promocionar el teu programa o una publicació fas un sorteig i aconsegueixes molts subscriptors sense moure ni un dit.
En quant a l'anàlisi de les eines que ens proporcionen les xarxes socials (en aquest cas Facebook) ens detindrem en les pàgines i els grups.
Les primeres estàn pensades per a ser utilitzades per les empreses comunicadores (tant grans com xicotetes) El seu funcionament gira entorn als "m'agrada" ja que amb la pulsació per part dels usuaris d'aquest botó, aquest queda automàticament subscrit a les novetats i actualitzacions d'eixa pàgina.
També en les pàgines es poden deixar comentaris i interactuar amb els usuaris i mitjans.
En quant als grups, el seu funcionament és privat (encara que també podem trobar públics) i per a entrar has de ser convidat per algún dels membres. Interiorment està dissenyat per a facilitar la comunicació entre els usuaris del grup i potenciar els fòrums de debat i d'interacció.
Per a finalitzar aquesta entrada m'agradaria resaltar l'ús del twitter per part del programa Salvados (Vegeu la notícia completa ací). El seu presentador va aconseguir mitjançant aquesta xarxa social una entrevista amb el canditat a les eleccions nacionals A.P.Rubalcaba sent aixina la primera entrevista que es concedia a través de Twitter. Com vegem el periodisme digital no té limits.
Amb tot el que hem dit queda dibuixat el funcionament de les xarxes socials com a noves eines del periodisme digital. Els usuaris prenen la paraula en la Internet, encara que hem danar amb compte amb allò que llegim i creguem contrastant sempre la informació. Moltes vegades la xarxa ens pot jugar una mala passada però d'altres ens ajudarà a estar informats de les últimes novetats.
Per Joan Andreu Quiles