twitter


En els últims mesos, Twitter s'ha convertit en una de les ferramentes més adients per a emitir informació quasi a temps real. L'evolució del periodisme, gràcies a la Internet, ha permitit que a través de reds socials es puguen seguir esdeveniments al mateix temps que estan passant. Són els propis ciutadans qui informen dels successos, la informació ja no està mediada per tercers i ens arriba directament de la mà dels afectats.

Twitter amb la seva limitació de 140 caràcters es perfila com l'eina més adient per a transmetre noves informacions concentrades en allò més important; cal resumir el que està passant en l'espai que disposem. També els hastags (etiquetes que poden acompanyar el twit) ajuden a ordenar i classificar les informacions i noticies que tenen un nexe comú. Quan una d'aquestes etiquetes es perfila com a trending topic (etiqueta més utilitzada a nivell nacional o global) apareix al perfil de tots els usuaris i la seva propagació és incontrolable.

Una de les utilitats més favorables d'aquesta red social és la seua capacitació per a superar la censura. Amb les revolucions als països Àrabs puguerem vore com mentre els mitjans de comunicació oficials es trobaven censurats i controlats pel poder, Twitter no parava d'emetre informació per part dels ciutadans i periodistes sobre el que realment passava al seu país.
Twitter també possibilita la mobilització de milers de persones de forma molt ràpida, gràcies als avantatges que hem comentat abans, es pot convocar a una manisfestació o a una concentració en qüestió de minuts, tot sota un mateix hastag. D'aquesta forma, fets que anteriorment passaven desapercebuts ara són retransmitits en directe i els usuaris de Twitter poden organitzar accions en contra o a favor per a poder cridar l'atenció de la resta de la societat.

Caldria destacar la paradoxa d'aquesta red social que deu el seu poder al text i no al vídeo, això potència que des de qualsevol aparell tecnològic es puga informar del que està passant. Podríem dir que es tracta d'escriure un sms al món per informar de l’actualitat.

Com en totes les eines, també trobem els seus detractors els quals diuen que per a poder utilitzar les xarxes socials és necessària una connexió a Internet que sols les classes mitjanes i altes poden tindre. En conseqüència les informacions moltes vegades provenen de persones llunyanes als fets i que realment no són participants d'aquestes. També es pot donar casos de manipulacions de la informació en beneficis propis.

De totes formes, la capacitat de Twitter per informar ràpidament és tan gran i efectiva que els mitjans de comunicació tradicional comencen a fer-ne ús per a obrir les portes a la participació ciutadana i arribar a més gent en el menor temps possible (com veurem en pròximes entrades del blog).

Finalment, vos deixem un video il·lustratiu de tot el que hem parlat extret del programa de la 2 "Red abierta 2.0".


Si el voleu vore complet premeu ací.


Per Joan Andreu Quiles i Rodas.

0 comentarios:

Publicar un comentario