twitter



L'altre dia, per casualitat, vaig vore el vídeo de la convenció més important sobre facebook (F8), realitzada pels propis dirigents de la red social. Els canvis presentats i els arguments utilitzats van obrir molts dubtes a la meua ment i per això em vaig proposar d'escriure aquesta entrada.

Com molts ja sabeu, en el pròxims dies Facebook evolucionarà cap a un nou model de red social. Aquest nou canvi intenta que pugam tindre en una mateixa plana tota la nostra vida, una "linea del temps virtual". Però abans d'entrar en matèria voldria que seguirem un poc l'evolució del perfil de Facebook.

El primer perfil de facebook, segons el seu creador, era equivalent a una conversació de 5 minuts. Ens presentava, deia l'edat que teníem, les nostres aficions i l'estat civil. Molt simple i intuïtiu.


Uns anys més tard, el perfil va evolucionar fins l'establiment d'una conversació de 15 minuts. apareix el tabló, es poden fer àlbums de fotos i les activitats recents queden reflectides.


Aquest perfil va anant perfeccionant-se fins al que coneguem hui en dia, segons paraules del propi M.Zuckerberg la conversació podria a arribar fins als 20 min, superficial però amb alguns aspectes profunds. Segons el creador de Facebook, en les nostres conversacions establin el que nem a fer durant la próxima setmana i recordem el que ferem la setmana anterior. Tot açò queda reflectit al nostre perfil actual ja que podem saber el que estem fent, el que farem i el que varem fer.


Però que passa si volem saber coses més profundes sobre la vida del nostre amic o conegut? Com podem saber que coses importants han passat en la seua vida?
Aquestes preguntes queden resoltes amb TIME LINE el nou pas en l'evolució dels perfils de Facebook. Amb aquest perfil podem escriure la història de la nostra vida, la conversació apuja a 2 hores. Tenim al nostre abast tota la informació sobre la persona que vullgam.


[Si voleu ampliar la info sobre l'evolució del facebook ho podeu fer ací]

Arribats a aquest punt és moment de reflexionar sobre tot el que s'ha dit. En primer lloc crec que comparar els perfils de Facebook amb una conversació ens porta a una equivocació molt gran, es torna a confondre comunicació (dialògica) amb informació (monològica). Comprovar o vore el perfil d'un amic o un conegut mai es podrà comparar amb una conversació, la capacitat de respondre i preguntar queda totalment apagada a un pobre "m'agrada" o un comentari sense més.

També crec, que aquesta nova acció per part de Facebook vol deixar de banda l'ús de la red com a contenidor de notícies i informacions. Es vol potenciar les característiques socials, vol que la seua eina s'utilitze per a començar "conversacions", "conèixer" nova gent i mantindre relacions amb els amics i familiars. Les actualitzacions d'estat continuen estant però de forma secundàries, ja que les aplicacions passen a un primer lloc junt amb la teua vida (timeline).

En últim lloc, voldria proposar unes preguntes per a reflexionar sobre tot el que hem dit: 
Cregueu que aquest nou perfil és una estratègia per a aconseguir més beneficis amb les agencies publicitàries?
Vegeu positivament o negativament aquest canvi?
Cal potenciar l'ús de les xarxes socials com a intercanvi d'informacions i notícies entre ciutadans o el seu ús per a les relacions socials?

Si voleu vore tota la conferència de Facebook ho podeu fer fent click ací.

Per Joan Andreu Quiles

1 comentarios:

  1. Como usuaario de Facebook, los nuevos cambios en mi opinión no son nada viables para los usuarios, porque no podemos elegir nuestra privacidad,son los demás los que decidirán qué publicaciones, fotos o comentarios quieren ver de sus respectivos amigos... Para mi eso no es una evolución en la red social, sino una manera de crear problemas y confusiones entre los usuario.. El ejemplo lo tenemos en Spotify, que ha "denunciado" que no quiere que aparezca en la nueva barra lateral de Facebook cuando sus usuarios escuchan una canción.

Publicar un comentario