La industria dels videojocs no ha estat molt valorada històricament al nostre país i n’hi eren poques les mostres d’interès per part de les grans companyies del sector. Escogir un joc no era una tarea gens fàcil. No eren moltes les crítiques que ens arribaven dels jocs i, per tant, teníem que consultar les poques revistes existents o el anomenat “boca a boca”. Gracies al periodisme digital els aficionats d’aquesta industria compten amb un nou aliat.
En primer lloc, el nombre de revistes sobre videojocs s’ha multiplicat amb l’arribada del periodisme digital i ja no sols podem informar-nos mitjançant el format paper. Degut a l’auge de la World Wide Web i les seues aplicacions positives en front del mon dels videojocs la industria evoluciona a un ritme estrepitós. A l’àmbit espanyol tenim la possibilitat d’accedir a continguts detallats (i immediats) a les innumerables pàgines web d’accés gratuït com www.hobbynews.es o www.meristation.com . Mitjançant avanços, previews, reviews i anàlisis dels pròxims llançaments podem fer-nos una idea aproximada i contrastada d’allò que anem a comprar. Es un dels sistemes més fiables sense contar els fòrums o la pròpia provada personal del producte en qüestió.
En segon lloc, la evolució de la informació digital ha permès que es puga consultar des de Espanya revistes digitals d’altres països capdavanters en el sector dels videojocs com Japó o els Estats Units. Els llocs web www.ign.com (Estats Units) i www.famitsu.com (Japó) ens permeten obtenir noticies i valoracions de videojocs molt abans que en el nostre territori (sempre que controlem, al menys, una d’aquestes dues llengües). Els videojocs es produeixen en aquestos països i generen molta més expectació que a Espanya. Parlem de la immediatesa dins de la pròpia immediatesa; som coneixedors de les noticies quasi al mateix temps que els fabricants.
En darrer lloc es importantissim parlar d’una ferramenta digital de la que ja s’ha parlat: els fòrums. Els fòrums s’han convertit en la millor eina de treball tant per als fabricants com per als consumidors. Aquesta aplicació permet compartir valoracions amb altres usuaris dels productes adquirits per tal de conèixer la qualitat d’aquestos. Moltes vegades les crítiques realitzades a les revistes no son massa fiables per la qüestió de si pertany eixa publicació a una empresa de videojocs o no. Amb el contrast entre diferents usuaris imparcials s’obté una visió més ampla del producte.
Per altra banda els fòrums també tenen aplicació per a les empreses de videojocs ja que faciliten conèixer les inquietuds i preferències dels potencials consumidors per tal de millorar els productes i oferir allò que es demana.
Per finalitzar podem assegurar que la dualitat entre Internet i videojocs sols fa que afavorir al segon concepte. El seguidors d’aquest mon no podríem concebre, avui en dia, aquest sector sense el flux digital d’idees i d’opinions. Aquesta eina ens permet fer una compra segura i ens permet també conèixer les principals novetats minuts més tard de que es produeixen. El periodisme digital es i serà un aliat.
Por Alejandro Montoya Molina
1 de octubre de 2011, 11:41
Coincido totalmente con las ventajas que proporciona el periodismo por internet respecto a los videojuegos. Dado que el mundo de los videojuegos es una realidad tan abierta y en constante cambio, y muy seguida, internet ofrece muchas herramientas para poder acceder a casi todo tipo de información. Si bien es verdad que los foros son muy útiles a veces, no siempre es la fuente más fiable, dado que bastantes usuarios ofrecen información falsa a propósito con el fin de confundir. No obstante, las distintas formas de proporcionar información oficial cada vez es mayor y mejor.