twitter


La pràctica periodística como a tal la varem conèixer uns anys mes tard de l’adveniment de l’impremta, la qual va contribuir (entre altres moltes coses) a l’aparició dels primers diaris. No obstant, amb l’arribada de la digitalizació, eixa imatge canvià per complet. Substituïm plomes i llibretes per tablets i androids: el periodisme ha canviat.  

Per una banda, el caràcter d’immediatesa desitjat pels mitjans de comunicació adquireix en aquest cas una especial rellevància. Al mateix temps que es succeeix una noticia, serem capaços de redactar un text en un breu període de temps. La premsa escrita adquireix un nou matís, ja que, mitjançant les nostres tablets o androids podrem redactar una noticia i enviar-la en qüestió de segons (mitjançant un correu electrònic) al periòdic per al qual treballem. Les hores d’espera degut a la mobilització dels professionals del sector ja no seran necessàries: aquestos informaran des del centre de la noticia.

La introducció d’aquestos dos recents dispositius tecnològics facilita la labor del periodista y afavoreix el seu desenvolupament i la continuïtat del periodisme digital. Si ens ho hagueren preguntat fa deu anys, mai ens haguéssim  imaginat que podríem informar-nos mitjançant un ordinador que cap en la palma de la nostra mà (si parlem d’androids, inclòs en les nostres butxaques).

El periodisme no es concebeix ja sin aquesta immediatesa e iguala per tant la batalla perduda en front d’altres mitjans més directes com la televisió o la ràdio. La maquetació d’un periòdic suposa una espera que el públic no està disposat a assumir; es demanda actualitat.  

En conclusió, la evolució dels formats periodístics no afavoreix, en cap cas, al format desenvolupat en paper. La World Wide Web no serà sinó una quimera en front del periodisme tradicional i acabarà per eliminar-ho del mapa. El periodisme ha canviat, y molt. 


Por Alejandro Montoya Molina

2 comentarios:

  1. Aunque me duela... así es. Soy una romántica enamorada del Periodismo y de la Comunicación. Pero eso no quita que vea y comprenda la realidad. Más que una realidad es una necesidad. Qué paradoja que una noticia en papel esté caducada en el momento en el que el lector la lea... o qué 'faena' tener que perder el tiempo (o esperar!) pudiendo contar la "rabiosa actualidad" desde el lugar de los hechos.

    A mí misma me costó dar el paso de la grabadora de casete (sí, ésos que se rebobinaban con un Bic y se reparaban cuidadosamente con celofán si se enganchaba la cinta) a una digital. Exagerada, me diréis. Sí, un poco. Pero pronto me acostumbré. El truco está en encontrarle la magia a los cambios porque todos la tienen. Tenemos que estar preparados para todos los cambios y avances que están bombardeándonos. Sobre todo nosotros. Eso exige formación y estar al día, más que nunca, de todo. Y no dejar de buscar esa magia.

    Ánimo con el blog ;) Os voy leyendo.

    Rocío J

  1. És al·lucinant poder enviar una foto des d'una càmera rèflex des del conflicte en Israel fins als estudis de la BBC via internet. Però és possible, i si el periodisme demana de per sí inmediatesa i la tecnologia ho permet, s'haurà d'acoplar el periodisme a la tecnologia, que és el que està passant. És positiu? Bé. segons es mire. Des del meu punt de vista és millor perfeccionar i no anar a corre cuita. És millor redactar una noticia amb temps que als 5 segons del succés sense cap reflexió previa. Qualitat o Quantitat? Esperem que siga qualitat.

Publicar un comentario